Skip to content

5 essentiële gewoontes om jezelf te verzorgen

Als mental food coach heb ik ontdekt dat er bepaalde vaardigheden zijn die me nodig hebben om goed voor onszelf te zorgen. En deze kunnen de mensen met een verkeerde relatie tegenover eten wel eens missen. Daarom heb ik ze voor jullie eens op een rijtje gezet.

1. Ontwikkel de gewoonte om in contact te blijven met jezelf.

Om in contact te zijn met jezelf betekent om regelmatig naar binnen te keren en kijken hoe het met je innerlijke wereld van emoties, gevoelens en gedachten, staat. Gevoelens van leegte en geen contact hebben met jezelf werken emo-eten in de hand.

Ga een gesprek aan met jezelf: Hoe voel ik me op dit moment? Wat heb ik nodig? Gebruik je wijze innerlijke stem en spreek je troostend en geruststellend toe. Doe waar je echt behoefte aan hebt. Door je innerlijke gesprekken kun je leren je behoeften helder te krijgen. Door je echte IK ga je manieren vinden om je behoeften te vervullen zonder je toevlucht naar voedsel of aandacht van andere te vragen.

2. Herken je bekritiserende gedachte en verander ze.

We hebben 40000 tot 60000 gedachten per dag. Dit zijn evenveel gelegenheden om je goed of slecht te voelen. Om je denken te veranderen moet je eerst bewust worden van wat je denkt. Neem een schriftje en schrijf naast elkaar wat je denkt en hoe je je voelt. Veel “diëters” zijn zwart/ wit denkers! Ofwel ongecontroleerd( overeten) ofwel beheerst( dieet volgen) Dit verwrongen denkpatroon komt uit onze jeugd door onvoorspelbare en inconsequente opvoeders.

3. Maak je niet druk om kleine dingen en verwerk belangrijke zaken.

In onze westerse cultuur waar alles snel moet gaan is rouwen niet erg populair. Praten over onze pijn wordt gezien als een teken van zwakte. Het verdriet van andere haalt bij ons ook onverwerkt verlies en pijn naar boven. Als we emotioneel gezond willen worden moeten we ook de tijd nemen om te rouwen. Een proces van rouw is ook een groei moment. Rouwen is transformeren dat vernieuwing en hoop brengt. Het vraagt wel de bereidheid, geduld en moed om door de vele fases van emoties te gaan. Je moet ook het vertrouwen hebben dat er aan het eind van de tunnel licht is en beterschap. Door dit te verwerken gaat het verlies niet weg maar wel de emotionele lading en zal het je niet meer aanzetten tot emo- eten.

4. Weet dat er altijd voldoende is en stel je grenzen.

Voor emo-eters is grenzen stellen hetzelfde als tekorten lijden. Creëer een omgeving van genoeg door een lijst te maken wat je ontbreekt. Bedenk een manier dat niets met eten te maken heeft om dit te kort in te vullen. Schrijf je voornemens op en stel data vast dat je het daadwerkelijk gaat uitvoeren. Houd je vorderingen bij.

Grenzen stellen wil zeggen de beloning uitstellen. Begin met 10 minuten en bouw het op.

Jezelf onvoorwaardelijk liefhebben en accepteren.

  • Door jezelf bemoedigend en zelfbevestigend toe te spreken.

  • Stel realistische doelen en verwachtingen

  • Vergelijk je met andere alleen voor motivatie of inspiratie

  • Vergeef jezelf van fouten en mislukkingen

Besluit

Lang geleden zijn we voedsel gaan gebruiken voor acceptatie, liefde, aandacht en verzorging dat je toen miste. Nu je volwassen bent saboteert deze overtuiging je. Nu kan je jezelf onvoorwaardelijk lief hebben, accepteren en verzorgen op manieren die niets met voeding te maken hebben. Van jezelf houden betekent jezelf steunen, liefde en compassie schenken die je NU nodig hebt en waar je recht op hebt.

Herken je je hierin of wil je hier meer over weten kan je me contacteren

www.vitalogi.be

FB vitalogi

0477497290

Back To Top